Det store løb: Den ultimative guide til kinesiske stjernetegn (2020) ⭐

LTLs Ultimative Guide til de Kinesiske Stjernetegns Oprindelse

Har du nogensinde undret dig over, hvor de kinesiske stjernetegn stammer fra? Har du også undret dig over, hvorfor rækkefølgen er, som den er? For den rækkefølge dyrestjernetegnene kommer i er ikke tilfældig!

Chinese Zodiacs - The Full Circle
Kinesiske Stjernetegn – Hele cirklen

For at simplificere dette:

De kinesiske stjernetegn består af 12 dyr, som hver repræsenterer et år.

Hver person er repræsenteret af det dyr, som er i deres fødeår, som grafikken her viser:

Året følger den kinesiske månekalender.

Forårsfestivallen eller det kinesiske nytår tilkendegiver slutningen på året og starten på det næste.

Vi fortæller først om den oprindelige myte om de kinesiske stjernetegn, historien om det stor kinesiske stjernetegnsløb.

Herefter vil vi lave en kort opridsning af de faktiske historiske udspring af stjernetegnene.

Det Store Løb – Kinesisk Stjernetegnsløb

For længe siden var der ingen kinesiske stjernetegn.

VIDSTE DU – Jadekejseren besluttede sig for at være vært for alle dyrene i verden, hvor de 12 højest placerede dyr ville blive accepteret som stjernetegn. Jo højere en placering, de fik, desto bedste en plads i i dyrekredsen ville de få.

The 12 animals of the Chinese Zodiac.
De 12 dyr i den kinesiske dyrekreds.

En del af væddeløbsruten var en bred flod med en stærk strøm. Dengang var Rotten og Katten rigtigt gode venner og de beslutttede sammen, at når de kom til floden ville de hoppe op på Oksen og gribe floden an på den måde.

De stod tidligt op, tog hen til flodbredden og ventede på Oksen. Da Oksen kom nærmere, sprang de op på Oksens ryg. Oksen var et flittigt væsen, så den havde ikke noget imod de to blinde passagerer.

Midt på floden flyttede Rotten sig pludselig længere op på Oksen hvilket skubbede katten ned ad Oksens ryg og ned i floden.

Oksen og Rotten fortsatte til den anden siden uden katten

VIDSTE DU –  At i dag bærer katte nag til alle rotter, og det er derfor, de er bange for vand.

Da Oksen og Rotten nærmede sig mållinjen, så det ud til, at Oksen kom først. Men i sidste øjeblik, løb Rotten over Oksens ryg, hoppede ned foran Oksen og løb over mållinjen først. Hr. Okse kom på andenpladsen. Oksen var for venlig til at bekymre sig om at blive nummer to og gjorde ikke noget større nummer ud af det.

Lær hvordan man siger alle dyrene på kinesisk!

Herefter kom Hr. Tiger

Tilbage på flodbredden hoppede Hr. Tiger op ad vandet med et kraftigt spring. Som regel var den en af de hurtigste løbere, men Tigers pels var tung af vand. Tynget af vandet og efterladende dybe potespor i det bløde mudder forsøgte Tiger at løbe så stærkt han kunne, men en tredjeplads var det bedste, det kunne blive til.

Chinese Zodiacs by year - Which one are you?
Kinesiske Stjernetegn efter år – Hvilket et er du?

Jadekejseren stod ved mållinjen, da dyrene passerede den. Rotten, Oksen og Tigeren blev de tre første stjernetegn, han annoncerede.

Ikke langt efter Tigeren, kom Kaninen. Til trods for hendes lille figur, var det lykkedes Kaninen at bravt at holde Tigers tempo indtil de nåede floden. Nu sad Kanin på en sten midt på floden og planlagde sin rute. Men hun var nødt til at komme af sted. Hvis hun ikke gjorde det, ville nogle af de andre dyr måske tage hendes plads!

Chinese Zodiac - The Rabbit
Kinesisk Stjernetegn – Kaninen

Kanin tog en dyb indånding, gjorde sine ben parate og lige da hun skulle til at hoppe, gled hun og snublede ned i det mørke og kolde vand.

Nu er det slut, tænkte hun ved sig selv.

Før Kanin kunne tænke mere, så hun en træstamme ved overfladen. Hun svøømmede op og kravlede op på træstammen, som flød hen på den anden side. Tilbage med fast grund under fødderne, kiggede Kanin hurtigt tilbage, og så, at ingen andre dyr var bag hende.

Kanin løb det sidste stykke til mållinjen og blev nummer fire. 

I stedet for at stoppe og hilse på Jadekejseren efter at hun var kommet over mållinjen, løb hun ind i den nærmeste skov og lå under et træ. Lettelse erstattede snart skuffelsen over at være blevet nummer fire.

Ned fra Himlen…

Kort tid efter ved mållinjen, delte skyerne sig, en høj brusende lyd hørtes og herefter kom den majestætiske Drage ned fra himlen og var det femte dyr, so passerede målstregen.

Men hvorfor kun en femteplads, spekulerede Jadekejseren på. Burde Drage, som har evnen til at flyve, ikke nemt være blevet nummer et?

Drage forklarede, at før han nåede til floden, hørte han skrig, som kom fra en gruppe landsbybeboere, der var fanget i en voldsom brand. “De havde ingen chance, vhis jeg ikke havde hjulpen dem, og selvom min plads i dyrekredsen var på spil, kunne jeg ikke bare forlade dem”, fortsatte han. “Jeg fløj over for at hjlpe dem, og med mit kølige åndedrag udslettede jeg falmmerne, som var de et stearinlys”, forklarede han Jadekejseren.

Chinese Zodiac - The Dragon
Kinesiske Stjernetegn – Dragen

Jadekejseren kendte godt til Drage og hans personlighed. Om han var blevet nummer et eller nummer fem var Jadekejseren lige stolt af Drage

Kort tid efter kunne man høre høje plaskelyde fra floden. Det var Hest, som tappert kom galopperende gennem floden og uden at komme ud af takt, kom hun op på land og fortsatte sin yndefulde gallop mod mållinjen. Lige før hun nåede den kom nogen glidende i græsset, og Slange bugtede sig ud lige ved siden af Hest. Hest blev forskrækket og stjlede, og Slange brugte det til sin fordel og gled over mållinjen på sjettepladsen, mens Hest kom ind som nummer syv.

Jadekejsseren smilede for sig selv og tænkte på, hvor klog Slange var at bruge sin stærke sider til sin egen fordel.

Stærkt samarbejde

Tilbage på floden var der tre dyr ombord på en tømmerflåde, som sejlede ned ad floden. Det var Hane, Abe og Får. De ankom alle til floden på samme tid og Hane havde fundet en tømmerflåde ved flodbredden.

Det var hårdt arbejde, og de tre padlede så hårdt, de kunne, med midlertidige årer lavet af grene og blade. Årerne sad ofte fast under sten i vandet eller i ukrudtet på bunden. Ikke desto mindre kom de tre over på den anden side.

VIDSTE DU AT – På flodbredden besluttede Abe og Hane at lade Får komme ind på ottendepladesen, da hun både inspirerede og trøstede de to andre samtidigt med, at hun bidrog med at skabe tætte venskaber mellem dem alle tre.

Uden disse bånd og venskaber ville de ikke alle tre være kommet over floden. Det var derfor kun fair, at Får fik ottendepladsen. Abe blev nummer ni og Hane blev nummer 10.

Sidst, men bestemt ikke mindst…

Hendes pels var gennemblødt og hendes tunge hang ud, da Hund kravlede over målstregen på en 11. plads.

Hun var en hurtig sprinter og en god svømmer, så hvad skete der, siden hun kom ind på andensidstepladsen?

Chinese Zodiac - The Pig
Kinesiske Stjernetegn – Grisen

På væddeløbsdagen var det smukt solskinsvejr. Solen havde skinnet hele dagen, da Hun ankom ved floden. Vanden var behageligt varmt, så hun drak for meget og legede og svømmede i vandet uden at spekulere over noget andet. Da hun glemte tiden, var 11. pladsen det bedste, Hund kunne opnå.

Så hørte man et højt “grynt!” fr skoven. Det var Gris, som vraltede over målstregen med mudderkager på huden.

I betragtning af at han var så stort et dyr med så små fødder, bevægede Gris sig overraskende hurtigt. Hvordan kunne det være, at et rapfodet dyr som Gris kunne komme på sidstepladsen, spurgte Jadekejseren.

“Åh” snøftede Gris, “Jeg var sulten og stoppede for at spise. Da jeg havde spist, blev jeg så søvnig, at jeg simpelthen ikke kunne modstå en lur!”

Jadekejseren var glad for at løbet var slut, og han havde sine 12 stjernetegn. Jadekejseren smilede, da han kiggede ned på gris, som lå, hvor han havde stået og hurtigt faldt i søvn.

Kinesiske Stjernetegn – Udgaver af Det Store Løb

Som mange myter og legender er der adskillige udgaver af Det Store Løb-historien, selvom hovedpointerne er de samme.

I nogle versioner er det Buddha og ikke Jadekejseren, der er vært for løbet. Nogle gange er målstregen Himlens Port og dt er et løb om at nå først til himlen. Andre gange handler løbet om at komme til en stor festmiddag og ikke et løb for løbets skyld. Nogen historier inkluderer heller ikke floden.

Historien om de kinesiske stjernetegn
Kinesisk Stjernetegnsløb – 12 dyr repræsenter en 12-års-cyklus i Månekalenderen

Dyrenes opførsel varierer også en smule. Ofte er katten overhovedet ikke med. Nogle gange rider slangen faktisk på hesten på samme måde, som rotten red på oksen i denne historie. Nogle gang hjælper dragen til med oversvømmelser i stedet for brande.

Nogle gange oversættes “får” til “vædder”, mens “hane” er en “kylling”.

Ligemeget hvad er den rækkefølge, dyrene slutter i, altid den samme. En anden ting, som også altid er det samme, er dyrenes personlighed. Den kloge rotte og slange, den heltemodige drage, den rolige okse, den legesyge hund osv.

Kinesiske Stjernetegn – En Kort Historie

Kinesiske stjernetegn: Månekalender kombineret med den gregorianske kalender
En kinesisk månekalender kombineret med en gregoriansk kalender. 2008 var Rottens År.

Der var selvfølgelig aldrig noget Stort Løb, så hvordan fandt Kina på Stjernetegnene?

Det er et svært spørgsmål, og der findes ikke noget entydigt svar. De to konkurrerende historiske teorier er følgende:

Teori 1

Stjernetegnene kommer fra Vesten, fra Tibet, Indien og Nepal sammen med Buddhismen i det senere Han-dynasti (omkring 150 år e.v.t.). Vi ved, at stjernetegnene var meget populære under Tang-dynastiet (år 618-917 e.v.t).

Teori 2

Den anden teori går på, at stjernetegnenene går forud for buddhismen i Kina og stammer fra gammel kinesisk astronomi, som sætter planeten Jupiter i centrum.

Man har fundet lertøjsstykker, som kan dateres tilbage fra Krigstidsperioden (475 f.v.t. – 221 f.v.t.). Jupiters kredsløb om jorden tager 12 år, så det ville passe med de 12 stjernetegn.

Grunden til, at stjernetegnene er så vigtig en del af kinesisk kutlur er først og fremmest, at de har spillet en vigtig rolle i forhold til at tilfredsstille de spirituelle behov i et landbrugssamfund. Men også fordi astronomi (og astrologi)  var vigtigt for kejseren.

Kejseren havde brug for nøjagtighed i de astronomiske anliggender, så han kunn være en god og prestigefyldt hersker. Astronomi var også nødvendigt for at sikre fred og harmoni for alt under himlen.

Kinesiske Stjernetegn – Hvilket stjernetegn er jeg?

Er du en Okse eller er du en Slange? Er du den eftertragtede Drage eller den legesyge Hund? Der er 12 dyr, så lad os se, hvem du er.

Hvordan ved jeg, hvilket kinesisk stjernetegn jeg repræsenterer?

Match blot dit fødeår med denne tabel.

Kinesiske stjernetegn efter år
Kinesiske stjernetegn efter år – Hvilken et er du?

Hvis du for eksempel blev født i 1988, er du en Drage.

Hvis du blev født i 1971, er du en Gris.

Og så videre!

Kinesiske stjernetegn på kinesisk?

 • 1. Rotte på kinesisk – 鼠, Shǔ
 • 2. Okse på kinesisk – 牛, Niú
 • 3. Tiger på kinesisk – 虎, Hǔ
 • 4. Kanin på kinesisk – 兔子, Tù zǐ
 • 5. Drage på kinesisk – 龙, Lóng
 • 6. Slange på kinesisk – 蛇, Shé
 • 7. Hest på kinesisk  – 马, Mǎ
 • 8. Ged på kinesisk – 羊, Yáng
 • 9. Abe på kinesisk – 猴, Hóu
 • 10. Hane på kinesisk – 公鸡, Gōng jī
 • 11. Hund på kinesisk – 狗, Gǒu
 • 12. Gris på kinesisk – 猪, Zhū

Sulten efter mere?

ICYMI – Hvis du kan lide, hvad du ser vedr. Dyr på kinsisk, så prøv vores blog, som bogstaveligt talt oversætter kinesiske dyrenavne til engelsk. Der er nogle fantastiske resultater!

👉👉👉Lær hvilke dyr, som på engelsk oversættes til – And Mund Udyr

Hvad er de kinesiske stjernetegn?

De kinesiske stjernetegn består af 12 dyr, som hver repræsenterer et år.
Hver person er repræsenteret af det dyr, som er i deres fødeår, som grafikken her viser:
Året følger den kinesiske månekalender.

Hvordan siger man de kinesiske stjernetegn på kinesisk?

1. Rotte på kinesisk – 鼠, Shǔ
2. Okse på kinesisk – 牛, Niú
3. Tiger på kinesisk – 虎, Hǔ
4. Kanin på kinesisk – 兔子, Tù zǐ
5. Drage på kinesisk – 龙, Lóng
6. Slange på kinesisk – 蛇, Shé
7. Hest på kinesisk  – 马, Mǎ
8. Ged på kinesisk – 羊, Yáng
9. Abe på kinesisk – 猴, Hóu
10. Hane på kinesisk – 公鸡, Gōng jī
11. Hund på kinesisk – 狗, Gǒu
12. Gris på kinesisk – 猪, Zhū

Hvad er historien bag det kinesiske stjernetegnsløb?

For længe siden var der ingen kinesiske stjernetegn, men så besluttede Jadekejseren sig for at være vært for alle dyrene i verden, hvor de 12 højest placerede dyr ville blive accepteret som stjernetegn. Jo højere en placering, de fik, desto bedste en plads i i dyrekredsen ville de få.

Som mange myter og legender er der adskillige udgaver af Det Store Løb-historien, selvom hovedpointerne er de samme.
I nogle versioner er det Buddha og ikke Jadekejseren, der er vært for løbet. Nogle gange er målstregen Himlens Port og dt er et løb om at nå først til himlen. Andre gange handler løbet om at komme til en stor festmiddag og ikke et løb for løbets skyld. Nogen historier inkluderer heller ikke floden.

Hvilket dyr vandt det kinesiske stjernetegnsløb?

Da Oksen og Rotten nærmede sig mållinjen, så det ud til, at Oksen kom først. Men i sidste øjeblik, løb Rotten over Oksens ryg, hoppede ned foran Oksen og løb over mållinjen først. Hr. Okse kom på andenpladsen. Oksen var for venlig til at bekymre sig om at blive nummer to og gjorde ikke noget større nummer ud af det.

Hvad er mit kinesiske stjernetegn?

Er du en Okse eller er du en Slange? Er du den eftertragtede Drage eller den legesyge Hund? Der er 12 dyr, så lad os se, hvem du er.
Hvordan ved jeg, hvilket kinesisk stjernetegn jeg repræsenterer?
Match blot dit fødeår med denne tabel.
Kinesiske stjernetegn efter årKinesiske stjernetegn efter år – Hvilken et er du?
Hvis du for eksempel blev født i 1988, er du en Drage.
Hvis du blev født i 1971, er du en Gris.
Og så videre!

Vil du høre mere fra LTL?

Hvis du gerne vil høre mere fra LTL Kinesisk Sprogskole, så tilmeld dig vores mailliste.

Vi giver masser af god information om at lære kinesisk, nyttige apps til at lære sproget og fortæller om alt det, der foregår på vores LTL-skoler! Tilmeld dig nedenfor og bliv en del af vores stadigt voksende fællesskab!

.

Skriv et svar

You will get a reply from us
Your email address will not be published. Name and Email are required.

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse på vores hjemmeside.

Lær mere