Den ultimative guide til Kinesiske Nytårstraditioner i Kina 🧧

Kinesisk Kultur – kinesiske nytårstraditioner

Lørdag den 25. januar 2020 er kinesisk nytårsdag og det betyder begyndelsen på Rottens År og en række kinesiske nytårstraditioner. Familier rundt omkring i Kina vil fejre på deres egne traditionelle måder. Mange vil lave kinesiske dumplinger (jiăozi – 饺子) som familie og uddele røde konvolutter (hóngbāo – 紅包) med penge til deres nærmeste og kæreste.

Men disse lokale kinesiske nytårstraditioner går meget længere end pengegaver og dumpling-middag og varierer meget fra region til region. Kina er et enormt land med en kæmpe befolkning og har mange etniske minoriteter.

LTLs ultimative guide til nytårsforsæt for 2020 på kinesisk 🥇🌟 Thumbnail

LTLs ultimative guide til nytårsforsæt for 2020 på kinesisk 🥇🌟

Nytårsforsæt på kinesisk! Nytårsforsæt på kinesisk: Begyndelsen på et nyt år er et tidspunkt, hvor man efter en tid med alt for stort mad-og alkoholforburg, vender sin opmærksomhed mod sine sande mål og formål med livet med nytårsforsæt. Når man…

Traditioner varierer ikke bare fra region til region men også fra familie til familie.

For at introducere dig til forskellige lokale kinesiske nytårstraditoner, har vi bedt tre af vores undervisere på LTL Kinesisk Sprogskole fortælle os om deres egne regionale traditioner.

Lær hvordan man siger godt nytår på kinesisk (i 2020) 🥳🍾 Thumbnail

Lær hvordan man siger godt nytår på kinesisk (i 2020) 🥳🍾

Godt nytår på kinesisk: De mange måder hvorpå du kan ønske dine venner en glædelig forårsfestival Hvordan siger du Godt Nytår på kinesisk? Det tidspunkt på måneåret er ankommet igen, og vi er ved at sige farvel til Grisens år…

Kinesiske nytårstraditioner: Thomas fra Beijing

Jeg hedder Tongda(Thomas) og er kinesiskunderviser fra LTL. Jeg er en “gammel” beijinger og min familie har boet her generationer tilbage.  Jeg voksede op i Tian’anmen-området i et Hutong-hus.

Forskellige steder har forskellig kultur og jeg vil gerne dele noget traditionel kultur fra Beijing om at fejre kinesisk nytår.

Kinesisk Kultur – kinesiske nytårstraditioner
Kinesisk Kultur – kinesiske nytårstraditioner

Før Forårsfestivals-aftenen putter folk, som bor i Hutonger, kupletter med velsignelser på hver side af døren til deres gårdsplads og også en på toppen af indgangen.

For eksempel: Velkommen Nytår, Godt Rottens Nytår, alt det bedste og held og lykke i det nye år osv. 

Vi skriver også Guds Dør på indgangen til gårdspladsen, som bruges til at skræmme onde ånder væk.

Vi spiser dumplinger sammen med familien nytårsaften, ser Forårsfestivals TV-galla og herefter ser vi fyrværkeri gennem vinduet. vi spiser også nytårskage, som på kinesisk hedder “nian gao” (nian – år, gao – højt).

Når vi spiser dette, sikrer det, at alting vil blive bedre og bedre år efter år.

https://www.instagram.com/p/B7Hi5acoa0O/

En af de kinesiske nytårstraditioner er, at vi på den første dag efter nytår besøger familie. Men kvinder kan ikke besøge familie på den første dag. De begynder normalt på andendagen.

Vi vasker ikke gulvet, bærer affaldet ud, tager et brusebad eller klipper vores hår den første dag i det nye år.

Kinesiske nytårstraditioner

I stedet køber vi normalt frugt som gaver til at give til familier. Forskellige frugter betyder forskellige ønsker, for eksempel:

  • Æbler: Som står for sikkerhed, sundhed og fred.
  • Mandariner: Som bringer meget held.
  • Appelsiner: Står for at drømme går i opfyldelse.
  • Ferskner: Står for et langt liv.

I kinesisk kultur har vi 12 stjernetegn – mus, okse, tiger, kanin, drage, slange, hest, hår, abe, kylling, hund og gris.

Det store løb: Den ultimative guide til kinesiske stjernetegn (2020) ⭐ Thumbnail

Det store løb: Den ultimative guide til kinesiske stjernetegn (2020) ⭐

LTLs Ultimative Guide til de Kinesiske Stjernetegns Oprindelse Har du nogensinde undret dig over, hvor de kinesiske stjernetegn stammer fra? Har du også undret dig over, hvorfor rækkefølgen er, som den er? For den rækkefølge dyrestjernetegnene kommer i er ikke…

Det kommende år vil blive Rottens År, så folk som er rotter, vil bære røde ting i løbet af året startende fra nytårsdag såsom røde sokker, rødt tøj, rødt undertøj, rødt armbånd osv. 

Kinesisk Kultur – kinesiske nytårstraditioner
Kinesisk Kultur – kinesiske nytårstraditioner

På det nye års anden dag plejer beijingere at bede til Cai Shen Deity, Guden for fremgang.

De lærer os, at venlige og fromme bønner vil resultere i overdådige økonomiske ressourcer, og folk skal tjene disse formuer baseret på godhed og retfærdighed.

I helligadagen kan vi også godt lide at besøge tempelpladser og bede i buddhistiske og daoistiske templer og lyse nytåret op. På 5. dagen af det nye år spiser vi dumplinger igen.

På månekalenderens 15. dag spiser vi Yuan Xiao (søde dumplinger lavet af klæbrig rismel) til Lanternefestivalen. På Lanternefestivalens aften kan folk godt lideat gå en tur udenfor, hvilket bringer godt helbred og signalerer slutningen på Forårsfestivalen. Dette er beijingernes traditioner for nytår. God Forårsfestival!

Tongda (Thomas), LTL Underviser

Kinesiske nytårstraditioner: Emma fra Fuzhou

Min hjemby er i en region ved navn Yontai, som hører til Fuzhou city i det sydlige Kina. Dagene før kinesisk nytår går alle familier i gang med at forberede festlighederne.

For det første laver vi forårsrengøring for at byde det nye og rene år velkommen. Næste skridt er at forberede mad til nytårsfesten.

To af vores danske elever fik mulighed for at fejre kinesisk nytår i Suzhou!

Kinesiske nytårstraditioner: Mad

Vi spiser ikke dumplinger men Tangyuan (汤圆), som en slags rund og hvid mad, der indikerer Tuanyuan (团圆, familiesammenkomsten). Vi spiser også en anden hvid og rund ret, men denne er en flad kage lavet af ris kaldet Niangao (年糕). 

En fiskeret er en nødvendighed på bordet hvert år, fordi fisk (鱼yu) indikerer 年年有余(nian nian you yu, hvilket betyder at vi hvert år spiser masser af mad. Hvert år nyder vi også en form for traditionelle nudler lavet af æg og en slags søde kartofler kaldet Longyan(蛋燕).

https://www.instagram.com/p/B-Jp_6FovV8/
Det er altid hyggeligt at spise sammen med venner og familie!

Før vi går i gang med at spise middag nytårsaften, laver vi nogle ofringer til køkkenets gudinde.

Vi tror på, at hun vil velsigne og beskytte os. Hvert år nyder jeg maden på bordet, og jeg ved, at min mor allerede har beholdt halvdelen af den lækre mad i køkkenet, som vi vil nyde igen den første dag i det nye år.

At spise mad som er gemt fra den sidste dag i det foregående år er en anden måde at forbedre nian nian you yu.

Kinesiske Nytårstraditioner

Kinesiske nytårstraditioner: Særlige ting vi gør

Efter forårsrengøringen går hver familie i gang med at dekorere deres hus, som for eksempel at hænge nytårsruller og Fu福 -figurer, som normalt skal hænge omvendt for at vise, at Fu er ankommet.

Børnene vil være meget spændt på nytårsaftenen, da de får  “lykkepenge” af de ældre familiemedlemmer og de elsker at se fyrværkeriet.

emma2

Den første dag i det nye år skyder fædrene nytåret af for at “vække det nye år”.

Imens går mødrene i gang med at forebrede det store morgenbord. Alle skal vågne af sig selv og komme ned til bordet i deres nye tøj.

Vi må ikke banke på folks dør for at vække dem, da det vil betyde ulykke for dem. Den først dag er det bare familien, som tilbringer tid sammen.

Fra andendagen og fremefter vil hver familie starte med at byde gæster velkommen og de kan nyde noget tid sammen, hvilket er virkelig rart.

Det er sådan min forårsfestival foregår.

Emma Chen, LTL underviser.

Kinesiske nytårstraditioner: Cynthia fra Liaocheng

Jeg hedder Zhang Xin (mit engelske navn er Cynthia), og jeg kommer fra Liaocheng city i Shandong-privinsen i det østlige Kina.

Fordi Shandong-provinsen er Confucius’ hjemby, er hvad kinesiske nytårstraditioner angår, er Forårsfestivalen meget vigtig for os. 

Forårsfestivalen kører fra Laba Festivalen (den ottende dag i den 12. månemåned) til Lanterne-festivalen (den 15. dag i den første månemåned).

Ved Laba-festivalen kan folk lide at spise labarisgrød, som er risgrød med nødder og tørret frugt. Fra den dag går folk i gang med at gøre rent og rydde op i deres hus, købe nyt tøj og lækker mad som forberedelse til Forårsfestivalen.

Kinesiske nytårstraditioner
Cynthias Forårsfestival med røde lanterner

Ved det “lille nytår (den 23. dag i den 12. månemåned) skal folk spise dumplinger og “sætte køkkenguden fri”, som ifølge myten tager på besøg hos Jadekejseren og fortæller om, hvordan familien har opført sig det sidste år.

Den vigtigste dag ved Forårsfestivalen er også kendt som den “Store 30”.  Om eftermiddagen vil folk klistre kupletter og figuren “Formue” på hovedet, da det betyder, at komme til dem i fremtiden. Om aftenen vil der være familiemiddag og efterfølgende er det tradition at give pengegaver. Kl. 24 tænder alle familier fyrværkeri.

Den første dag i det nye år er også meget vigtigt i forhold til kinesiske nytårstraditioner. Folk skal tidligt op om morgenen for at besøge familier, foretage nytårsopringninger og voksne skal give børn “Ya sui”-penge som gave.

En omfattede guide til traditionel kinesisk mad i Kina (2020)🥟🥢 Thumbnail

En omfattede guide til traditionel kinesisk mad i Kina (2020)🥟🥢

De fem bedste traditionelle kinesiske retter? Den ultimative guide til traditionel kinesisk mad med LTL En af de bedste ting ved at bo i eller besøge riget i midten er uden tvivl traditionel kinesisk mad. Traditionel kinesisk mad er uden…

Fra nu af besøger folk familie indtil Lanterne-festivalen, særligt gifte kvinder som besøger forældrene den anden dag. Til Lanterne-festivalen (den 15. dag i den første månemåned) spiser vi Yuanxiao (riceklumpboller) og nyde alle de smukke lanterner.

Cynthia, LTL underviser

Fra alle underviserne og personalet her hos LTL, 新年快乐

Er nytårstraditioner ens overalt i Kina?

Nej – de lokale kinesiske nytårstraditioner går meget længere end pengegaver og dumpling-middag og varierer meget fra region til region. Kina er et enormt land med en kæmpe befolkning og har mange etniske minoriteter. Derfor har vi fået tre af vores undervisere til at fortælle om deres traditioner!

Hvorfor køber folk i Kina frugt som gaver til familier?

I Beijing køber rigtig mange normalt frugt som gaver til at give til familier. Forskellige frugter betyder forskellige ønsker, for eksempel:

Æbler: Som står for sikkerhed, sundhed og fred.
Mandariner: Som bringer meget held.
Appelsiner: Står for at drømme går i opfyldelse.
Ferskner: Står for et langt liv.

Må man banke på folks dør den første dag i det nye år?

Ifølge en af vores undervisere, så må man ikke banke på folks dør for at vække dem, da det vil betyde ulykke for dem.

Hvornår er forårsfestivalen?

Forårsfestivalen varer fra Laba Festivalen (den ottende dag i den 12. månemåned) til Lanterne-festivalen (den 15. dag i den første månemåned).

Hvad er de mest udbredte traditioner ved kinesisk nytår?

Mange vil lave kinesiske dumplinger (jiăozi – 饺子) som familie og uddele røde konvolutter (hóngbāo – 紅包) med penge til deres nærmeste og kæreste.

Vil du høre mere fra LTL?

Hvis du gerne vil høre mere fra LTL Kinesisk Sprogskole, så tilmeld dig vores mailliste.

Vi giver masser af god information om at lære kinesisk, nyttige apps til at lære sproget og fortæller om alt det, der foregår på vores LTL-skoler! Tilmeld dig nedenfor og bliv en del af vores stadigt voksende fællesskab!

.

Skriv et svar

You will get a reply from us
Your email address will not be published. Name and Email are required.

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse på vores hjemmeside.

Lær mere