En omfattede guide til traditionel kinesisk mad i Kina (2020)🥟🥢
De fem bedste traditionelle kinesiske retter? Den ultimative guide til traditionel kinesisk mad med LTL
En af de bedste ting ved at bo i eller besøge riget i midten er uden tvivl traditionel kinesisk mad.
Traditionel kinesisk mad er uden tvivl et af de mest spændende og alsidige køkkener i verden.
Men pas på…
Hvis du tror, at du kender kinesisk mad fra din lokale take away derhjemme, så tro om for det ligner ikke noget, du har prøvet før.
Det er muligt at skrive tusindvis af ord og endeløse blogindlæg om traditionel kinesisk mad, så vi sørger for at holde denne kort og klar og vælge vores fem livretter blandt kinesisk mad, som du ER NØDT TIL at prøve, når du besøger landet.
VIDSTE DU – Det er værd at bemærke, at hver provins og region i Kina har sine egne specialiteter.
To af de mere populære elementer af det kinesiske køkken er ris og nudler. Nudler er mere almindelige i det nordlige Kina og ris i det sydlige. Hvert område har deres egne variationer af disse retter, som er det, der gør traditionel kinesisk mad så varieret og unik.
Før vi går i gang med vores livretter blandt kinesiske retter, præsenterer vi en video af en af vores studerende, som prøver det traditionelle kinesiske køkken i Chengde, hvor vores Fordybelses-program finder sted:
Mad i Kina #1 – Pekingand 北京烤鸭
Traditionel mad i Kina #1 – Pekingand/Beijingand 北京烤鸭
Beijing (eller Peking) and er en ret, som er synonym med byen Beijing og er et kæmpe hit hos både udlændinge og de lokale.
Når du tænker på traditionel kinesisk mad, tænker du på stegt and!
Generelt tilbyder mange vestlige kinesiske takeaway-restauranter Pekingand med små pandekager på deres menuer, men kvaliteten er ikke i nærheden af den rigtige vare.
Pekingand er så meget mere end bare and.
Skindet, serveret med sukker, smelter i munden på dig. De små sidetallerkener med agurk, forårsløg (med andre overraskelser). Det store udvalg af forskellige saucer, du kan nyde i din Andepandekage såsom søde bønner og blommesmag. Hver restaurant har deres egen variant af denne klassiske ret, og du går sjældent fejl.
Du kan nyde Pekingand billigt, eller hvis du gerne vil ud på en mere fancy restaurant, kan du vælge mellem steder som Dadong Duck o Quanjude – to af de mere berømte kinesisk Pekingand-restaurant.
Den seneste blev faktisk etableret i Beijing tilbage i 1864. De dyrere varianter vil også give dig mulighed for at opleve anden blive tilberedt og serveret for dig, en ret unik oplevelse til at skærpe appetitten.
Du får serveret en tallerken (eller flere hvis gruppen er større) med and, og andeskinnet følger enten med kødet eller bliver serveret på en anden tallerken.
Pandekager serveres ved siden af. Ideen er at fylde disse små pandekager med and eller noget andet, der er blevet serveret. Generelt er agurker og forårsløg forretter, og herefter kan du få tyndt skårede skalotteløg eller salat for eksempel sammen med andre snacks, som forstærker oplevelsen.
Det fantastiske er, at navnet kobler retten til Beijing, kan man finde restauranter med pekingand over hele Kina, og det er generelt godt, lige meget hvor du rejser henne. Det er noget, der skal prøves.
Den ultimative guide til at drikke Kaoliang 🥃
Lær hvad kaoliang er, og hvordan man drikker det Da jeg flyttede ind ved min værstfamilie i Taipei sagde de: ”Du skal lære at drikke Kaoliang!”. Jeg anede ikke engang, hvad Kaoliang betød – jeg havde brug for en guide…
Traditionel mad i Kina #2 – Hot Pot 火锅
Ahh, prægtige hotpot, en perfekt vintervarmer (særligt hvis du bor i den nordlige del af Kina, men helt ærligt er det et godt valg hele året!)
På fastlandet Kina kan man, ligesom med and, få en alsidig gruppe Hotpots, hvoraf en af de mere populære er Chongqing Hotpot, som handler mest om krydderier(麻辣火锅).
Forskellene på hotpot er primært sovse og kød.
Hver region eller provins har deres egne favoritter. Hotpot er kendt for at være ret krydret (selvom dettte selvfølgelig kan undgås), og derfor er det ofte Chongquinig og Sichuan, som viser vejen, hvad hotpot angår.
Hvis du er i Kina for første gang, er du simpelthen nødt til at besøge Hai Di Lao Huo Guo 海底捞火锅.
Hai Di Lao er berømt for deres Hot Pot, og det er nemt at se hvorfor, når man læser deres Tripadvisor Anmeldelser (og vores tekster selvfølgelig)! Servicen er nok noget af det mest imponerende du kan opleve, selvom de generelt ikke forstår så meget engelsk, men de gør simpelthen alt og mere til for at gøre din oplevelse den bedst mulige.
GODT RÅD – Alt går meget hurtigt, men det er der en god grund til.
Hai Di Lao har meget travlt og bliver hurtigt booket, så foretag en hurtig reservation, hvis du skal derhen. Hvis du ikke gør det, kan ventetiden hurtigt blive mere end en time.
Du får uddelt et forklæde, når du ankommer, så dit hvide tøj ikke bliver beskidt og en iPad-menu, som også har engelske muligheder.
Personalet er altid søde til at komme med anbefalinger.
Først bestiller du suppe til din gryde. Hvis din gruppe har forskellige smagsløg, kan du opdele gruppen i to, måske en med krydret mad og en, som er lidt mildere.
Når du har bestilt masser af kød og grøntsager, kan du gå op til “sauce-baren”. Her kan du lave en lille smål med stort set alt. Smagsvarianter inkluderer eddike, Barbecue-sauce, stærke olier, fintskårne krydderurter, sesam og pasta.
Det handler faktisk bare om at smide noget i en skål og smage de forskellige smagsvarianter!
Du kan også få frugt (primært vandmelon og appelsiner) hvis du fik noget, som var lidt for stærkt, og du skal give munden førstehjælp.
Der særligt en ting, vi anbefaler, at du bestiller, og det er de “dansende nudler” (烩面).
Vi vil ikke afsløre for meget, selvom billedet her måske giver dig en idé om, hvad du kan forvente. Det er i hvert fald noget, du ikke glemmer.
Madservicen er hurtig, og du kan tilbringe timer her med at drikke, spise og hygge dig med venner og familie. Det er så meget mere end blot en madoplevelse, men maden er himmelsk. Traditionel mad i Kina, når det er bedst.
Traditionel mad i Kina #3 – Hong Shao Rou 红烧肉
Dette er lidt mere specifikt end de to ovenstående, men dens smag er så god og popularitet så stor, at vi var nødt til at inkludere den i vores top fem over traditionelle kinesiske retter!
Hong Shao Rou kan oversættes til Rød Grydestegt Grisemave. Det er en berømt ret fra Shanghai og den er ekstremt populær.
Den laves af en kombination af ingefær, aromatiske krydderier, chillipeber, sojasovs, risvin og sukker. Masser af smag, som kan kilde smagsløgene!
Som med mange andre kinesiske retter er der masser af variationer i Kina og Taiwan, men en som er særligt berømt er den hunanesiske version…
Hvorfor spørger du?
毛氏紅燒肉 Máo shì Hóng Shāo Ròu betragtes generelt som af Formand Maos yndlingsretter. Denne ret har virkelig en fantastisk smag og kan smages på mange Hunan-restauranter over hele Kina.
Traditionel mad i Kina #4 – Dumplinger 饺子
Ah Dumplinger. Stegt, kogt, vegetarisk eller med kød…der findes dumplinger for alle!
饺子 kan spises til morgenmad, frokost eller aftensmad og er en fantastisk ret til at dele. Dyp dem i sojasovs eller eddike med hvidløg til at forstærke smagen yderligere, og du har fundet opskriften på succes.
Som med mange andre hovedretter, er der mange varianter af dumpling, men det gode er, at der noget for enhver smag. Dumplinger er også sjovt at lave derhjemme.
Hvis du har nogle kinesiske venner, så brug en søndag eftermiddag på at tilberede og lave dine egne over et par drinks.
Dumplingdejen kan laves af brød, mel eller kartofler. Fyldet kan laves af stort set alt. Forskellige typer kød, fisk, ost, grøntsager og endda slik og frugt.
VIDSTE DU – Dumplinger kan bages, koges, steges, simre eller dampes, hvilket beviser hvor alsidig en ret det er. Alle har deres egen favorit. Prøv lidt forskelligt så du finder ud af, hvad du bedst kan lide.
Der er faktisk et stort antal forskellige dumplinger, så lad os introducere dig for nogle få. Hver har deres egne kvaliteter og spidsfindigheder.
- Jiǎozi 饺子 – Halvmåne-formede dumplinger som vist ovenfor. Enten kogt eller dampet.
- Guōtiē 锅贴 – Stegt jiaozi.
- Bāozi 包子 – Store dampede boller.
- Xiǎo lóng bāo 小笼包 – Glatte og gennemsigtige dampede boller, som er mindre end den førnævnte Baozi.
- Shāomài 烧卖 – Åbne dumplinger. Fyldet kan ses gennem åbningen.
- Dim Sum (Diǎn xīn 點心) – På kantonesisk måde.
Hvad angår spisesteder for dumplinger… er du forkælet, for du kan stort set få dem overalt. Se efter dumpling-symbolet – 饺子 på restauranter og i menuer. De vil aldrig være særligt dyre. På mange mindre kinesiske restauranter kan du spise dumplinger for omkring 6 DKK. Ikke dårligt for en smagsoplevelse, der er så god!
Traditionel mad i Kina #5 – Biang Biang Mian 油泼扯面
Dette er en perle, vi ikke kan få nok af.
Biang Biang Mian har hall of fame-status i Kina, fordi symbolet for Biang er så komplekst, at de fleste restauranter undgår det kinesiske tegn og erstatte den med pinyin i deres menuer. Lad os introducere dig til symbolet, før vi begynder at introducere maden selv og en smule nyttig information.
ET GODT RÅD – Faktisk før vi gør det, er det værd at bemærke, at Biang Biang Mian har et alternativt navn, som er lidt nemmere at overskue, men som måske ikke er så nemt at udtale som ovenfor – yóu pō chě miàn 油泼扯面. Ligegyldigt hvad relaterer de sig begge til samme vidunderlige ret.
Se lige på det!! Symbolet for Biang er så komplekst, at det ikke kan skrives på computer. Det ville bare blive nogle rodede tegn, som er virtuelt utydelige. Så i stedet for vil vi se på symbolet mere detaljeret. Som med alle kinesiske tegn, vil du set det opdelt i andre rodtegn og symboler, som laver dette til et monstertegn!
Jer med gode øjne vil være i stand til at bemærke de små forskelle nedenfor. Tegnet er det samme, betydningen er det samme, men den ene bliver kaldt den “simplificerede” version, mens den anden er det traditionelle tegn for Biang.
Bør du studere simplificerede eller traditionelle kinesiske tegn? 🤔
Simplificeret kinesisk eller traditionelt kinesisk – hvad giver mest mening at lære? Overvejer du at studere kinesisk? Så har du nok også fundet ud af, at kinesiske tegn er en væsentlig del af at lære kinesisk – og der er…
Det tradionelle tegn kan prale af latterlige 58 strøg, og den simplificerede version har blot 43. Typisk har rettens navn to af de samme tegn, så for at skrive navnet på retten skal du lave over 100 strøg! Du kan se, hvorfor restauranterne skriver retten som BIANG BIANG 面!
Hvad med Biang Biang Mian selv?
Vi kom ud af en tangent, men det er svært ikke at komme det, når kinesisk kultur smider noget så interessant i hovedet på dig!
Ok, så retten selv er så god, at de har navngivet den to gange. Den stammer fra Xi’an-regionen i Kina (hjemstavn for de berømte Terracotta-krigere) og serveres som regel i en stor skål dækket med masser af små overraskelser, som du skal blande med nudlerne.
Disse overraskelser kan være æg, kød, tomater, små kartoffeltern og meget andet. Nudlerne er laget nedenunder, og de ligger i en lille pøl af oliesauce.
Bland det hele sammen, og du får en vidunderlig blanding af smagsvarianter, som sender dine smagsløg i himlen. Du har også mulighed for at krydre det, hvis du har lyst. Det er meget sjældent, at du møder en person, som ikke kan lide denne ret, og det er et must, hvis du besøger Kina – eller endnu bedre, hvis du skal besøge Xi’an.
Det er også værd at lægge mærke til nudlerne, som er næsten “bælteagtige”. De er tykke og lange, og udlændinge lægger ofte mærke til dem, når de først oplever denne ret.
Har vi glemt en? Hvad er din kinesiske livret? Fortæl os dine mening nedenfor og smid en kommentar✌️
Mere for madelskere
Her er det så – fem ting du simpelthen er nødt til at prøve, når du kommer til Kina. Tre slags kinesisk mad og to specifikke retter.
Vi stopper dog ikke der. Skal du til Taiwan og vil gerne lære noget mere om de lokale taiwanske retter? Så lær mere om de bedste Taiwanesiske traditionelle retter! Det er helt sikkert fem minutter af din tid værd.
Det samme gælder veganere og vegetarer. Er du bekymret for maden i Kina, og hvordan du skal klare dig? Det behøver du ikke, for Kina har noget FANTASTISK vegansk mad.
Der er masser af fantastisk kinesisk mad, men hvis du savner vestlig mad:
Åh, og en sidste video, du kan nyde. Vi tænkte, at vi ville tage skeen i den anden hånd, og give vores kinesiskundervisere en smagsprøve på noget, som er berømt blandt udlændinge: Blåskimmelost! Ikke ligefrem traditionel kinesisk mad!
De smagte det, men hvad syntes de om det. Find ud af svaret nedenfor:
To af de mere populære elementer af det kinesiske køkken er ris og nudler. Nudler er mere almindelige i det nordlige Kina og ris i det sydlige. Hvert område har deres egne variationer af disse retter, som er det, der gør traditionel kinesisk mad så varieret og unik.
Beijing (eller Peking) and er en ret, som er synonym med byen Beijing og er et kæmpe hit hos både udlændinge og de lokale.
Dumplingdejen kan laves af brød, mel eller kartofler. Fyldet kan laves af stort set alt. Forskellige typer kød, fisk, ost, grøntsager og endda slik og frugt.
Dumplings kan bages, koges, steges, simre eller dampes, hvilket beviser hvor alsidig en ret det er. Alle har deres egen favorit. Prøv lidt forskelligt så du finder ud af, hvad du bedst kan lide.
Er du bekymret for maden i Kina, og hvordan du skal klare dig? Det behøver du ikke, for Kina har noget FANTASTISK vegansk mad.
Vil du høre mere fra LTL?
Hvis du gerne vil høre mere fra LTL Kinesisk Sprogskole, så tilmeld dig vores mailliste.
Vi giver masser af god information om at lære kinesisk, nyttige apps til at lære sproget og fortæller om alt det, der foregår på vores LTL-skoler! Tilmeld dig nedenfor og bliv en del af vores stadigt voksende fællesskab!