Top 10 tips til at lære kinesisk for nybegyndere (i 2020) 🏆

Top 10 tips for begyndere

At lære et nyt sprog kan være en fuldstændig uoverskuelig opgave. Tro mig – for 3 måneder siden startede jeg med at lære kinesisk! Derfor har jeg nu med hjælp fra nogle af LTLs sprogeksperter sammensat en liste med 10 tips til at lære kinesisk for nybegyndere:

Lær tonerne rigtigt fra starten

Forsøg at forstå tegnene – du skal ikke bare huske dem

Ændr sproget på din telefon til kinesisk

Start med at tale fra første dag

Lad være med at snakke engelsk med folk, der snakker kinesisk – uanset hvad dit niveau er

Chat med en masse tilfældige mennesker

Få kinesiske venner

Skriv udelukkende på kinesisk

Besøg kinesiske hjemmesider i stedet for engelske / danske

Hav det sjov!

Bonusråd – det vigtigste af dem alle

Da jeg startede, havde jeg ingen anelse om, hvor jeg skulle begynde for – kinesisk er så langt fra dansk som at sige, hvis man er dygtig til noget og at tale med fremmede i offentlig transport.

Men jeg er efterhånden kommet et stykke videre og studerer stadig online med LTL hjemme fra min dagligstue, hvor jeg også forsøger at få mere kinesisk ind i dagligdagen!

Listen baserer sig hovedsageligt på, at du er bosat i et kinesisktalende land som f.eks. Kina eller Taiwan, men kan selvfølgelig også bruges, hvis du befinder dig et andet sted i verden!

Her snakker jeg og en klassekammerat om, hvordan det er at studere kinesisk i Kina!

Lad mig sige det sådan her – nogle mennesker er naturligt gode til at genkende toner og huske kinesiske tegn bare ved at se på dem.

Jeg er på ingen måde en af dem, og jeg har lagt hårdt arbejde i at komme dertil, hvor jeg er i dag – og kommer til at arbejde hårdt for at blive dygtigere.

Men jeg kunne nok have kommet hertil endnu hurtigere, hvis jeg fra dag et havde kendt de her 10 tips til at lære kinesisk for nybegyndere skrevet af nogle af LTLs eksperter.

Lær tonerne rigtigt fra starten

Tegn, ordforråd, grammatik osv. skal nok blive bedre med tiden – du lærer mere og husker mere selvom det virker uoverskueligt i begyndelsen. Men tonerne bliver ikke bedre og mere avancerede med tiden.

Hvis du lærer dem forkert fra starten, så forbliver de forkerte – og så kommer ingen til at kunne forstå, hvad du siger.

Der er trods alt ikke stor forskel på at sige dumplings og at du går i seng: shuǐ jiǎo (dumplings) og shuì jiào (at gå i seng). Tro mig, de synes det er mærkeligt på en restaurant, hvis du siger, at du er på vej i seng.

Her er et par gode råd til når du skal bestille mad!

Forsøg at forstå tegnene – du skal ikke bare huske dem

Start med at lære radikaler fra starten, så du forstår, hvordan kinesiske tegn er bygget op. En metode, du kan bruge, er at bygge en historie op omkring et tegn, som vil hjælpe dig med at huske tegnet.

Brug historier, som du kan huske – uanset om de er mærkelig eller ej.

Definitiv Guide til de kinesiske tegn og det kinesiske alfabet (2020)✍️ Thumbnail

Definitiv Guide til de kinesiske tegn og det kinesiske alfabet (2020)✍️

Den ultimative guide til det “kinesiske alfabet”  Historien om de kinesiske tegn/det kinesiske alfabetHvordan lærer man det kinesiske alfabet?Hvor logisk er kinesisk?Hvor mange bogstaver er der i det kinesiske alfabet?Ordstammer på kinesiskDet tætteste på et kinesisk alfabet – PinyinFlere eksempler…

Ændr sproget på din telefon til kinesisk

Det lyder virkelig skræmmende i starten, men jeg garanterer, at du bliver overrasket over, hvor god du er til at bruge din telefon bare ved at kigge på symbolerne!

Du kommer aldrig til at glemme tegnene for 电话 (diànhuà – telefon) og 信息 (xìnxī – sms).

Når du har fuldstændig styr på din telefon og bruger den på kinesisk i din dagligdag, så er du klar til at ændre din computers sprog til kinesisk!

Start med at tale fra første dag

Når man starter med at lære kinesisk, vil man bare gerne ud og øve sig. Men du kommer hurtigt til at indse, at mange folk ikke kommer til at forstå, hvad du siger – og endnu værre, når du lytter til, hvad de siger, så forstår du endnu mindre.

Mange folk når hurtigt til den konklusion, at de er nødt til at lære mere kinesisk, før de begynder at snakke – og det er voldsomt forkert!

Snak og lyt fra første dag! Så snart du lærer, hvordan man siger 厕所 (cèsuŏ-toilet), så spørg på enhver restaurant, hvor toilettet er – uanset om du skal bruge det eller ej!

Ordforråd lige her: 厕所在哪里(Cèsuǒ zài nǎlǐ) = Hvor er toilettet?

Efter min første dag med LTL i Shanghai, besluttede jeg mig for, at jeg ville ud og købe en kop the og bestille på kinesisk. Jeg fik en kop the, selvom jeg den dag i dag godt kan høre, at jeg ikke helt havde lært at mestre tonerne endnu.

Efter en dag besluttede jeg mig for at gå ud og prøve at snakke kinesisk!

Men det er ikke pointen! Pointen er, at du skal snakke og lytte til kinesisk fra dag et.

Lad være med at snakke engelsk med folk, der snakker kinesisk – uanset dit niveau

Hvis en kineser er virkelig god til at snakke engelsk, og det egentlig er meget nemmere for samtalen, hvis I snakker engelsk, så skal du insistere på at snakke kinesisk alligevel.

Især i Taipei er folk rigtig gode til at snakke engelsk; men hvis man forklarer dem, at man gerne vil øve sig på kinesisk, så er folk virkelig søde til at træne med dig.

Chat med en masse tilfældige mennesker

Noget er det bedste ved internetter et dets endeløse muligheder for at finde nye mennesker at snakke med! På WeChat er der en funktion, som fortæller dig, hvem der er tæt på dig, og så er det ellers bare at begynde at chatte!

Den ultimative guide til at sige hej på kinesisk - 20 måder at hilse på nogen 👋 Thumbnail

Den ultimative guide til at sige hej på kinesisk – 20 måder at hilse på nogen 👋

Hej på kinesisk: 20 måder at hilse på nogen på kinesisk Tror du, at du ved, hvordan man siger hej på kinesisk. Det er nemt, er det ikke? Bare gør dit bedste 你好 “NI HAO!” og halvdelen af arbejdet er…

At chatte er en virkelig god måde at øve tegn på, og når du chatter, har du rent faktisk tid til at slå tegnene op, hvis du ikke kan huske dem. Og bare rolig – så snart du fortæller, at du er ved at lære kinesisk, så synes folk, at du er interessant at chatte med!

Få kinesiske venner

Når du har chattet med en masse folk, så er det bare at få inviteret dem ud på en kop the, så du kan begynde at få nogle venner.

At have kinesiske venner er en fremragende mulighed for at øve kinesisk konstant – på alle fronter: skrive, lytte og tale.

Derudover er det en enestående mulighed for virkelig at komme til på folket og lære kulturen endnu bedre at kende.

Skriv udelukkende på kinesisk

Når du skriver, så udelukkende skriv på kinesisk! Det kan være fristende at skrive på engelsk eller dansk – men når du er i Kina, så skriver du på kinesisk.

Besøg kinesiske hjemmesider i stedet for engelske / danske

Lad være med at bruge hele dagen på at læse nyheder på engelsk og dansk. En masse engelske nyhedssider som BBC og The New York Times har kinesiske versioner, som giver dig alt den information, du skal bruge.

Det kan godt være, at det tager en halv dag at læse en artikel – men det er det hele værd!

At komme ud og leve sproget er altafgørende for at lære kinesisk!

Hav det sjov!

Det er vigtigt at huske på, at alle andre har haft lige så svært ved at lære sproget, som du har.

Det siges, at alle, der har lært at tale flydende kinesisk, har overvejet at stoppe på et eller andet tidspunkt. Sådan er det bare – hvis det var nemt, så ville alle lære at snakke kinesisk.

Du kan se her, at det ikke er særlig nemt at snakke kinesisk efter kun en uge!

Eksperterne sige, at så længe man bliver ved med at snakke, lytte og lære, så skal man nok lære kinesisk. Selvom jeg synes, at det er virkelig svært lige nu, så læner jeg mig op ad de ord og fortsætter med at studerefor selvom det er svært, så er det virkelig sjovt!

Bonusråd – det vigtigste af dem alle

Her er et bonusråd, som nok er det vigtigste af alle disse 10 tips til at lære kinesisk for nybegyndere…

ALDRIG GIV OP

Vil du høre mere fra LTL?

Hvis du gerne vil høre mere fra LTL Kinesisk Sprogskole, så tilmeld dig vores mailliste.

Vi giver masser af god information om at lære kinesisk, nyttige apps til at lære sproget og fortæller om alt det, der foregår på vores LTL-skoler! Tilmeld dig nedenfor og bliv en del af vores stadigt voksende fællesskab!

.

Skriv et svar

You will get a reply from us
Your email address will not be published. Name and Email are required.

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse på vores hjemmeside.

Lær mere